Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


100 éve született JULIO CORTÁZAR - Sántaiskola

-25%
100 éve született JULIO CORTÁZAR - Sántaiskola
 • 100 éve született JULIO CORTÁZAR - Sántaiskola
 • 100 éve született JULIO CORTÁZAR - Sántaiskola
 • 100 éve született JULIO CORTÁZAR - Sántaiskola
 • 100 éve született JULIO CORTÁZAR - Sántaiskola
3 900 Ft
Akció: 2 925 Ft
Kezdete: 2014.08.25   A készlet erejéig!

A Sántaiskola a „nyitott mű” őstípusát testesíti meg: első két harmada hagyományos rendben van megírva, a harmadik harmad pedig „mellőzhető” vagy tetszés szerinti rendbe illeszthető fejezeteket tartalmaz. Ez a tetszés-szerintiség mintegy társszerzővé avatja az olvasót...

"Végül a mű címéről is valamit. Azt a nemzetközi gyerekjátékot jelenti a spanyol rayuela, amelyet minden magyar gyermek ismert régente. Főleg kislányok játszották. Előbb a földre karcoltak egy ábrát: egy négyzet, mögötte másik négyzet, mögötte, keresztben két négyzet, majd megint egy négyzet, utána ismét keresztben két négyzet. Az egyes négyzetekbe fél lábbal, a kettes négyzetekbe két lábbal kellett beleugrani, a végén, ugrás közben megfordulni, és ugyanúgy vissza. Szülővárosomban, Hódmezővásárhelyen, az Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon, a Jászságban és még többfelé is úgy hívták ezt a játékot, hogy sántaiskola. (...) Cortázar 1963-ban megjelent regényének évtizedekig Ugróiskola volt a magyar "munkacíme". Miért választottam mégis a Sántaiskola címet? Azért, mert jobban kifejezi a féllábas ugrándozás, sántikálás gyakorító, folyamatos jelentéstartalmát. Nem elégített ki az "ugró" mozzanatos egyszerisége. Nem kétlem, a német Hinkenspiel is belejátszhatott a nekem oly ismerős és kedves sántaiskola szavunkba, amelyet - Szőcs Géza barátom szíves szóbeli közlése szerint - Erdélyben és talán a Partiumban kockázásnak (is?) mondanak".

 

Részlet Benyhe János írásából, megjelent a kolozsvári Korunk lapban, 2008/11. számban


2014. augusztus 26-án 100 éve született JULIO CORTÁZAR argentin költő és író, a modern latin-amerikai próza egyik kiemelkedő alkotója. 1952-től Párizsban élt, s első sikerét a Gladiátor című novelláskötetével aratta. Ezután több szép könyvet írt, leghíresebb közülük Az ég kapui és az Ugróiskola, amely pár éve már Sántaiskola címen került magyarul kiadásra. No és természetesen a Nagyítás, amelyből Michelangelo Antonioni világhírű filmet rendezett. (Kalendárium Press)

 

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Julio Cortázar
  Sántaiskola
  Kiadó: L'Harmattan
  Kiadás éve: 2009
  Oldalszám: 640
  ISBN: 9789632361550

 • Cikkszám
  893462
Webáruház készítés