Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


280 éve hunyt el II. RÁKÓCZI FERENC - Rákóczi harangja - Hunyadi kardja

-25%
280 éve hunyt el II. RÁKÓCZI FERENC - Rákóczi harangja - Hunyadi kardja
 • 280 éve hunyt el II. RÁKÓCZI FERENC - Rákóczi harangja - Hunyadi kardja
 • 280 éve hunyt el II. RÁKÓCZI FERENC - Rákóczi harangja - Hunyadi kardja
 • 280 éve hunyt el II. RÁKÓCZI FERENC - Rákóczi harangja - Hunyadi kardja
3 200 Ft
Akció: 2 400 Ft
Kezdete: 2015.04.07   A készlet erejéig!

"Száll az ének szájról szájra..." A magyar nép mondakincse a honfoglalás óta száll apáról fiúra. Generációk adják át egymásnak a legendás történeteket, s a dicső vagy éppen szívszorító múlt megidézése tíz évszázad ezernyi viharát eleveníti fel fiak és unokák szívében ma is. A szájról szájra szálló mondák talán akkor váltak igazán széppé, amikor legnagyobb íróink tollat vettek a kezükbe, s az ősi regék rügyező ágát virágzó fává változtatták egy-egy elbeszélésükben. Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Krúdy Gyula, Benedek Elek... Hazaszeretettől lángoló soraik a honfoglalástól az l848-49-es szabadságharcig követik nyomon hazánk történelmének legnagyobb pillanatait. A válogatás ugyan fiataloknak készült, mégis, azon könyvek közé tartozik, melyeket éjszaka, titkon a felnőttek is kézbe vesznek, hogy lopva felidézzék gyermekkorukat, amikor még ők hallgatták csillogó szemmel nagyszüleik ölében Árpád fejedelem, Mátyás király, Szondi György vagy a kuruc hősök mondáit, s álmukban ők emelték magasba Botond vitéz buzogányát, Toldi Miklós kardját vagy a Rákóczi-szabadságharc arannyal hímzett zászlaját.

2015. április 8-án 280 éve hunyt el II. RÁKÓCZI FERENC, Erdély és Magyarország vezérlő fejedelme. A magyar történelem egyik legnagyobb alakja volt, a nevét viselô szabadságharc vezére, hazánk vezérlô fejedelme. S remélhetôleg minden hazánkfia tisztában van vele, hogy a dúsgazdag családban született Rákóczi mindenét odahagyva állt a magyar szabadság ügye mellé, és harcát elbukva nemcsak földi javait vesztette el, de végül szeretett hazáját is. Kivételes ember volt, fiatalon a férfias szórakozások nagymestere, ugyanakkor rendkívül mûvelt gondolkodó. Fôúrhoz méltón tökéletesen tudott németül, franciául és latinul, de azzal már kirítt a magyar arisztokraták közül, hogy bravúrosan írt és beszélt magyarul is, híres gyömrôi szónoklata a mûfaj egyik legnagyobb teljesítménye. Ha nem lett volna a kor legtekintélyesebb politikai fôszereplôje, ô lehetett volna a korszak legjelentôsebb magyar írója. Harcostársai nem csak nagy államférfiként tisztelték, de emberi tulajdonságai miatt egyenesen rajongtak is érte. Különösen közvetlensége volt rokonszenves, éppúgy megtalálta a hangot a legelôkelôbb nemesekkel, mint a legszegényebb parasztokkal. Egyébként is vonzódott az egyszerû élethez, a számkivetésben például szívesen barkácsolt, amint Mikes Kelemen beszámolt róla: "... aki látná, azt mondaná, hogy valamely mesterember, vagy fúr, vagy farag, vagy az esztergapadon dolgozik, és az ô gyönyörû szakálla sokszor tele van forgáccsal, hogy maga is neveti magát". Rodostói haláláról is Mikes Kelemen számolt be; "Amitôl tartottunk, abban már benne vagyunk. Az Isten árvaságra téve bennünket, és kivévé ma közülünk a mi édes urunkat és atyánkot, három után reggel. Ma nagypéntek lévén, mind a mennyei, mind a földi atyáinknak halálokot kell siratni..." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Rákóczi harangja - Hunyadi kardja
  Szerkesztő: Kindelmann Győző
  Kiadó: Szent István Társulat
  Kiadás éve: 2010
  Oldalszám: 199
  ISBN: 9789632772080

 • Cikkszám
  466890
Webáruház készítés