Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


275 éve született BENYOVSZKY MÓRIC - Cséke Zsolt: Benyovszky Móric és a malgasok földje

-25%
275 éve született BENYOVSZKY MÓRIC - Cséke Zsolt: Benyovszky Móric és a malgasok földje
  • 275 éve született BENYOVSZKY MÓRIC - Cséke Zsolt: Benyovszky Móric és a malgasok földje
3 290 Ft
Akció: 2 468 Ft
Kezdete: 2016.10.04   A készlet erejéig!

Madagaszkár. E bizsergetően csengő név hallatán lángra gyúl a képzeletünk és fantáziánk máris egy meseszép trópusi világba repít. A Nagy Vörös Sziget, a Természetkedvelők Paradicsoma, az Indiai-óceán gyöngye, ahol régesrég a bennszülöttek egy magyar embert, bizonyos Benyovszkyt választottak „királyuknak” olvashatjuk a turistacsalogató prospektusokban. Egy magamfajta világcsavargónak – akit már születése pillanatában beoltottak „otthon ülés” (valamint indulás előtt sárgaláz) ellen – mindez édeskevés! Vérbeli vándorként személyesen is meg akartam győződni arról, vajon igazak-e a hangzatos megállapítások és él-e még hazánk fia a madagaszkáriak, vagyis a malgasok emlékezetében? No, de ne vágjunk ennyire a dolgok közepébe, hiszen egy ilyen vállalkozás rengeteg előkészületet igényel!

Felkészülésemet ugyan megkönnyítette, hogy hét évvel korábban már megfordultam a szigeten, de a mostani túra egy újabb kihívással is szolgált: életemben először kamerát vettem a kezembe azzal az elhatározással, hogy filmsorozatot készítek „Benyovszky Móric és a malgasok földje” címmel. Vajon miként sikerült megvalósítani merész tervemet? Nos, első könyvemből mindez kiderül…

2016. szeptember 20-án 275 éve született BENYOVSZKY MÓRIC utazó. Igazi kalandor volt, élete kész regény, s ha elhagyjuk belőle a mesés legendákat, akkor is alig hihető. Már tizenévesen a csatatéren harcolt, majd a lengyel nemesi mozgalomban küzdött, ott esett orosz fogságba, s ekkor kezdődtek hihetetlen kalandjai, amelyek sorában kamcsatkai száműzetés, szökés, sebesülés, madagaszkári kiskirályság szerepelt, s számos egyéb viszontagság. No és persze szerelem, hiszen Benyovszky rendkívül fess ember volt, jóképű, göndörhajú, s kellemes társalgó. Nem csoda hát, hogy beleszeretett a kamcsatkai kormányzó szépséges leánya, Afanázia, aki annyira rajongott érte, hogy fiúnak öltözve vele szökött. Benyovszky azonban nős ember volt, s ezt végül Afanázia is megtudta, de ennek ellenére vele maradt. A szerelmes lány végül menekülésük közben belehalt a viszontagságokba, Benyovszky pedig magához hívatta feleségét, aki ki is utazott hozzá, s hűséges társa lett kalandos vállalkozásaiban. Benyovszky izgalmas életét egyébként könnyű megismerni, hiszen megírta emlékiratait, s kalandjait többen is feldolgozták - például Jókai Mór -, de készült róla népszerű filmsorozat is. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy a roppant erejű hős egy csatában szerzett sebesülés következtében erősen bicegett, egyik lába ugyanis sokkal rövidebb volt mint a másik. Egy bennszülött fejedelem egyszer meg is kérdezte tőle, hogy az európaiak mind ilyen kicsi emberek? "Most a rövidebb lábamon állok" - válaszolta Benyovszky, majd a másik lábára emelkedett, a törzsfőnök legnagyobb ámulatára. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

  • Cséke Zsolt
    Benyovszky Móric és a malgasok földje
    Kiadó: Publikon
    Kiadás éve: 2012
    Oldalszám: 203
    ISBN: 9786155001574

  • Cikkszám
    201066
Webáruház készítés