Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


220 éve hunyt el II. (NAGY) KATALIN - Balogh Dénes: Nagy Katalin magánélete

-15%
220 éve hunyt el II. (NAGY) KATALIN - Balogh Dénes: Nagy Katalin magánélete
 • 220 éve hunyt el II. (NAGY) KATALIN - Balogh Dénes: Nagy Katalin magánélete
 • 220 éve hunyt el II. (NAGY) KATALIN - Balogh Dénes: Nagy Katalin magánélete
799 Ft
Akció: 679 Ft
Kezdete: 2016.11.16   A készlet erejéig!

"Sophie Friederike Auguste anhalt-zerbsti hercegnőnek hosszú utat kellett megtenni a trónig és a közismert Nagy Katalin névig. Hátat fordított apjának, Poroszországának és protestáns hitének, hogy végül hozzáadják egy olyan férfihoz, aki teljesen alkalmatlan a házasságra. Balszerencséjére, Péter és kegyencei semmiféle intrikától sem riadtak vissza, hogy aláássák Katalin tekintélyét Erzsébet cárnő előtt. Ilyen körülmények között került hatalomra II. Katalin, aki az emberi méltóság és szabadság iránti hitével jócskán megelőzte a korabeli uralkodókat. Voltaire és Diderot barátjaként a felvilágosodás reformjainak elkötelezett híve volt. Reformintézkedéseivel átformálta az országot, miközben nyertes háborúival kiterjesztette az Orosz Birodalom határait. Megküzdött az Oszmán Birodalommal, Svédországgal, és vallásháborút folytatott Lengyelországban. A politikai viharok és háborúk közepette Katalin rendkívül magánéletet élt. Fiatal szeretői, akiket a gárdatisztek közül választott, olykor több hatalmat követeltek, számos bonyodalmat okozva ezzel az uralkodónőnek.

Történetekkel tarkított történelmi könyvünk izgalmas olvasmányt jelenthet azoknak, akik az újkor iránt érdeklődnek és azoknak is, akik csupán egy könnyed olvasmányra vágynak."

2016. november 17-én 220 éve hunyt el II. (NAGY) KATALIN orosz cárnő. Közel három és fél évtizeden át uralkodott minden oroszok felett, remekül - tegyük hozzá. Kínosan ügyelt rá, hogy rátermett uralkodónak tartsák, ezért aztán általában üdvös intézkedéseket hozott. Különösen büszke volt műveltségére, lelkesen támogatta a művészeteket és a tudományokat, s olyan kiváló filozófusokkal levelezett - természetesen franciául -, mint Voltaire és Diderot. Az utókor mégis leginkább szenvedélyes szerelmi életéről ismeri, egyébként joggal. Talán kevesen gondolnák, hogy mérhetetlen hatalma birtokában valójában puritán életet élt, gyakran ebédelt kimondottan szegényesen, főtt tojást és sózott uborkát, s nem vonzotta a léha szórakozás sem. Sokat dolgozott, így estére általában elfáradt, s ha éppen nem volt szeretője, 10 órakor megivott egy pohár forralt vizet, s lefeküdt aludni. De azért általában volt kedvese, s olyankor illendően elköszönt az udvar tagjaitól, jól becsukta hálószobája ajtaját, majd páratlan szenvedéllyel vetette bele magát a szerelmi játékokba. S bár nyilvánosan a legkisebb célzást sem tűrte intim témákra, szenvedélye mindenki számára nyilvánvaló volt, amint egy követi jelentés is leszögezte: "az egyetlen kicsapongás, amelyet a cárnő megenged magának, az a testi szerelem". És amilyen gondosan megválogatta szellemi partnereit, olyan igénytelen volt szerelmei kiválasztásában, egyetlen szempont vezette, mire képes a kiszemelt férfi az ágyban. "Megégettem az ujjamat ezzel a hülye Vaszilcsikovval" - írta meg ő maga következő szerelmének, Grigorij Patyomkinnak. Kielégíthetetlen szerelmi étvágyáról legendák születtek már életében is, de ő maga sem titkolta vágyait, "az én szerencsétlenségem az, hogy szívem egyetlen óráig sem lehet elégedett szerelem nélkül" - vallotta meg egyik levelében. Külön kis brigád serénykedett azon, hogy e téren ne szenvedjen hiányt, a fess fiatal testőrök közül udvarhölgyei választották ki azokat, akiket Nagy Katalin később kegyeibe fogadott, s a jelölteknek tevőlegesen is bizonyítaniuk kellett, hogy mint férfiak nem fognak csalódást okozni úrnőjüknek. De a végül megfelelt ifjak sem jártak rosszul, a hatalmas orosz birodalom félelmetes uralkodónője ugyanis hálószobájában teljesen alávetette magát szerelmeinek, s amikor rájuk unt, méltó jutalommal bocsátotta el őket szolgálatából. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Balogh Dénes
  Nagy Katalin magánélete
  Kiadó: Csengőkert
  Kiadás éve: 2015
  Oldalszám: 208
  ISBN: 9786155537240

 • Cikkszám
  226118
Webáruház készítés