Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


195 éve hunyt el FESTETICS GYÖRGY - Kurucz György: Keszthely grófja - Festetics György

-28%
195 éve hunyt el FESTETICS GYÖRGY - Kurucz György: Keszthely grófja - Festetics György
 • 195 éve hunyt el FESTETICS GYÖRGY - Kurucz György: Keszthely grófja - Festetics György
4 990 Ft
Akció: 3 593 Ft
Kezdete: 2014.04.01   A készlet erejéig!

Ki volt Festetics György gróf? Különc főúr, akire a kései utókor szemüvegén át tekintve annyi jót lehet elmondani, s ezzel kortársai fölé emelni? Avagy a kései felvilágosodás nagy magyar alakja, aki elsősorban eszmei hatások nyomán kezdett reformtervek megvalósításához, amely tervek persze saját érdekének is megfeleltek, hiszen a nagybirtokon folyó gazdálkodást érintették? Netán korai romantikus, akit az érzelmek vezéreltek, akit saját személyének a nagybirtokosi létből fakadó páratlan lehetőségei mozdítottak előre? Egy korai Széchenyit lássunk benne? Egy elismerésre, népszerűségre vágyó arisztokratát, aki hírnevet akart szerezni magának? Vagy egyszerűen csak a Bécset bosszantani kívánó ellenzéki politikust? Vagy éppenséggel a korai liberálist, akinek kész reformprogramja volt Magyarország átalakítására - csak éppen idő előtt született, idő előtt lépett fel?

2014. április 2-án 195 éve hunyt el FESTETICS GYÖRGY földbirtokos. "Festetits gyönyörű fényben ragyog máris. Ki tett annyit a Nemzet fényéért?" - tette fel a költői kérdést Kazinczy Ferenc, ami jól mutatja a kortársak lelkesedését a dúsgazdag földbirtokos iránt. De volt is miért lelkesedniük, Festetics ugyanis a tudományok és művészetek bőkezű pártfogásával nemcsak az akkoriban szinte porfészeknek számító Dunántúl felvirágoztatásáért tett sokat, de az egyetemes magyar kultúráért is. S külön méltányolták, hogy ez az ő esetében nem számított kézenfekvőnek, hiszen a Festeticsek hagyományosan császárhű főurak voltak, így György is élhetett volna egy valódi magyar nábob módjára, de ő ahelyett, hogy léha szórakozásra dorbézolta volna el vagyonát, Keszthelyen megalapította belőle Európa első gazdasági főiskoláját, a Georgikont, Helikon néven pedig immár legendás irodalmi ünnepségeket rendezett. Ahol megfordult a korabeli irodalom színe-java, s ahol korábban elképzelhetetlen szenzációként szegény magyar költők szavaltak magyarul. Nincs mit csodálkozni tehát Berzsenyi elképedésén, midőn azt írta Kazinczynak: "eggy olly ember, a kinek jövedelme három milliom körül van, egy illy innepre 30 ezeret költ, semmi, de nem semmi az, midőn az ősz Festetits a szegény Berzsenyinek az utzára kalap nélkül elejbe szalad". (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 

 

 

 • Kurucz György
  Keszthely grófja - Festetics György
  Kiadó: Corvina
  Kiadás éve: 2013
  Oldalszám: 368
  ISBN: 9789631361346

 • Cikkszám
  878975
Webáruház készítés