Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


190 éve született JÓKAI MÓR - Szajbély Mihály: Jókai Mór

-25%
190 éve született JÓKAI MÓR - Szajbély Mihály: Jókai Mór
 • 190 éve született JÓKAI MÓR - Szajbély Mihály: Jókai Mór
 • 190 éve született JÓKAI MÓR - Szajbély Mihály: Jókai Mór
 • 190 éve született JÓKAI MÓR - Szajbély Mihály: Jókai Mór
2 700 Ft
Akció: 2 025 Ft
Kezdete: 2015.02.17   A készlet erejéig!

A neves magyar írókat népszerűsítő sorozat újabb kötetében a szerző Jókai Mór életművének alakulástörténetét tekinti át, értelmezi az író legfontosabb regényeit, miközben nem feledkezik meg az életútról. Úgy helyezi mindeddig ismeretlen megvilágításba a nagy mesemondóvá lett „komáromi fiú” munkásságát, hogy az ne csupán a szakmai, hanem az irodalomtörténeti kérdésekben kevésbé jártas, szélesebb olvasóközönség számára is jól áttekinthető legyen.

2015. február 18-án 190 éve született Komáromban JÓKAI MÓR író. Fiatalon az 1848-as forradalom egyik vezéralakja volt, legjobb barátjával, Petőfivel együtt küzdött a magyar szabadságért, s a bukás után írói munkásságát is jórészt a forradalmi eszmék ébrentartásának szolgálatába állította. Nagy tehetséggel írt, ő volt a hazai romantikus próza legnagyobb mestere, regényei - például az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, a Szegény gazdagok, A kőszívű ember fiai, a Fekete gyémántok, Az aranyember, a Névtelen vár és A lőcsei fehér asszony - máig a legolvasottabb könyvek közé tartoznak. Egyszóval megbecsült, köztiszteletnek örvendő ember lehetett volna - ha szerelmi ügyeivel nem kavar mindig botrányt. Először az akkoriban könnyűvérűnek tartott, nála évekkel idősebb színésznővel, a törvénytelen gyerekét lelketlenül intézetbe dugott Laborfalvi Rózával való viszonya, majd házassága döbbentette meg környezetét. Petőfi megszakította barátságukat is, teljesen összetört anyja pedig egyszerűen kitagadta, de Jókai csakazértis elvette a "vén személy"-t. Pedig Róza segítő felesége volt urának, s mint írták "neki tartozik köszönettel a nemzet, hogy jeles fia több mint százkötetes életművel ajándékozhatta meg utókorát". Jókai idős korában pont fordítva cselekedett, 75 évesen egy húszéves színésznőbe lett szerelmes, s bár családja minden követ megmozgatott, az agg író feleségül vette a lányt. A botrány hullámai az egekig csaptak, s tetézte a bajt, hogy Jókai szerelmi ömlengéseket írt ifjú nejéről a fővárosi lapokba, rendszeres csámcsognivalóval látva el a nagyközönséget. Az Émile Zola által Magyarország Homéroszaként tisztelt írónk végül kinevetett, lesajnált, mogorva emberként halt meg. (Kalendárium Press)

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Szajbély Mihály
  Jókai Mór
  Magyarok emlékezete sorozat
  Kiadó: Kalligram
  Kiadás éve: 2011
  Oldalszám: 403
  ISBN: 9788081013133

 • Cikkszám
  602911
Webáruház készítés