Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


140 éve született KÁROLYI MIHÁLY - Hajdu Tibor: Ki volt Károlyi Mihály

-25%
140 éve született KÁROLYI MIHÁLY - Hajdu Tibor: Ki volt Károlyi Mihály
 • 140 éve született KÁROLYI MIHÁLY - Hajdu Tibor: Ki volt Károlyi Mihály
 • 140 éve született KÁROLYI MIHÁLY - Hajdu Tibor: Ki volt Károlyi Mihály
 • 140 éve született KÁROLYI MIHÁLY - Hajdu Tibor: Ki volt Károlyi Mihály
 • 140 éve született KÁROLYI MIHÁLY - Hajdu Tibor: Ki volt Károlyi Mihály
2 800 Ft
Akció: 2 100 Ft
Kezdete: 2015.03.03   A készlet erejéig!

A 20. századi magyar politikában Károlyi - némileg anakronisztikus jelenségként - azt az önzetlen, meg nem alkuvó, csak elveitől vezérelt politikus típust képviselte, amelynek visszatérése példaként szolgálhatna a ma politikai életének is.

A kötet célja az érdeklődő olvasókkal röviden megismertetni Károlyi Mihály (1875-1955) életútjának vitatott fordulatait, személyiségének, politikai pályájának indítékait.

A szerző nem állítja, hogy Károlyi a legkiválóbb magyar politikusok közé tartozott volna. Amellett érvel, hogy Károlyi, aki addig, amíg el nem hagyta Magyarországot, élte a nagybirtokos arisztokraták életét, és élvezte exkluzív társaságukat, bármennyire is eltávolodott tőlük később politikailag, sok tekintetben hasonló maradt a kiegyezés korának hatalom- és karriervágytól nem vezérelt arisztokrata politikusaihoz. Egészen 34 éves koráig alig foglalkozott politikával, közéleti tevékenységgel, majd egy évtizedre a magyar politika legfontosabb szereplői közé került, amit személyes kvalitásain túl anyagi helyzetének és rokonságának is köszönhetett.

Az 1919-es emigráció után Károlyi kalandos utat jár be mind földrajzilag, mind az általa követett ideológiák tekintetében - egy ideig egészen a szélsőbaloldalig -, de főleg és mindvégig antifasiszta maradt, ezért szálka a mai náciszimpatizánsok szemében is. Életének egyes szakaszait a politikai passzivitás, néha pedig az elkötelezett lázas politizálás jellemezte, hogy végül ő is emigránsként fejezze be hosszú és fordulatos életét.

Nagy nemzetközi tájékozottságával fölötte állt azoknak, akiknek Bécs, Berlin vagy később Moszkva volt a világ közepe - hazája helyzetét és lehetőségeit mindenkor a világhelyzet, az európai erőviszonyok függvényében ítélte meg.

A szerző a személyi kultusz és antikultusz témakörét is érinti, amelynek nagy hatása van ma is Károlyi és más történelmi személyiségek megítélésében.

2015. március 4-én 140 éve született Budapesten KÁROLYI MIHÁLY politikus. 1918 októberében egyik alapítója volt a Magyar Nemzeti Tanácsnak, majd a polgári demokratikus forradalom vezető alakja volt; előbb miniszterelnök, majd a Köztársaság elnöke. 1919. március 21-én azonban lemondott, és a hatalmat békésen átengedte a kommunistáknak, ő pedig emigrált. A második világháború után hazatért, 1947-49-ben Magyarország párizsi követe volt. Életének utolsó éveit a politikától visszavonulva, Franciaországban töltötte, s végül ott is halt meg. Hamvait 1962-ben hazahozták. (KalPress)

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Hajdu Tibor
  Ki volt Károlyi Mihály?
  Kiadó: Napvilág
  Kiadás éve: 2012
  Oldalszám: 298
  ISBN: 9789633380871

 • Cikkszám
  301492
Webáruház készítés