Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


135 éve született BARTÓK BÉLA Temesi Ferenc: Bartók

-25%
135 éve született BARTÓK BÉLA Temesi Ferenc: Bartók
 • 135 éve született BARTÓK BÉLA Temesi Ferenc: Bartók
 • 135 éve született BARTÓK BÉLA Temesi Ferenc: Bartók
 • 135 éve született BARTÓK BÉLA Temesi Ferenc: Bartók
3 600 Ft
Akció: 2 700 Ft
Kezdete: 2016.03.22   A készlet erejéig!

Temesi Ferenc negyven évvel ezelőtt határozta el, hogy megírja Bartók Béla, a világhírű magyar zeneszerző és zongoraművész regényét. Eltökélt kutatómunka, a tényekben és lelkekben való kitartó nyomozás után felkavaró, szenvedélyes életírás vagy inkább fiktív életfilm született, melyben egy huszadik századi utazót látunk, aki hol szapora, hol bizonytalan lépéseivel egyre közelebb kerül a világhoz és önmagához. Aztán világossá válik, hogy két utazóval van dolgunk. Hiszen a szerző, az Életrajzoló útját is végigkövethetjük Bartókhoz. - És önmagához. - Ennek a regényírói elgondolásnak köszönhető, hogy a mű mindvégig izgalmas módon kapcsolódik a jelenhez, a ma Magyarországához. És a 21. század egyik alapkérdéséhez: az identitáshoz, az identitáskereséshez. Hogy mit jelent bartóki módon magyarnak és művésznek lenni? Temesi Ferenc regénye nem csupán felveti, de az aranymetszés törvényeit betartva meg is válaszolja ezeket a kérdéseket. S a mindmáig ápolt elvont és már-már éterien tiszta Bartók-kép egyszerre megélhetővé, személyessé válik. Temesi Ferenc Bartókja a külső és belső utak szövevényes regénye. Jelentős irodalmi tett. "A zenéről beszélni olyan, mint az építészetet eltáncolni. De hát minden mű a lehetetlent kísérti meg, amely méltó erre a névre. Ha csak a töredékét fel tudjuk mutatni annak, amit Bartók zsebméretű, fekete füzetébe írt, már nem volt hiába a munka. Bartók egy antológia, amely a legrégebbitől a legújabbig mindent összefoglalt. Ezt megközelíteni is merészség." -(A szerző).

2016. március 25-én 135 éve született a Torontál vármegyei Nagyszentmiklóson BARTÓK BÉLA zeneszerző. A XX. század, de talán az egész magyar zenetörténet legnagyobb komponistája, a Fából faragott királyfi, a Csodálatos mandarin és A kékszakállú herceg vára alkotója beteges gyerek volt, s amilyen későn tanult meg járni és beszélni, olyan hamar lett fogékony a zenére. Hároméves korában már dobolt, kilencévesen zongorázott, első hangversenyét pedig tizenegy évesen adta. Innen művészi fejlődése töretlen, zenei pályafutása jól ismert. Talán kevesebben tudják, hogy igencsak foglalkoztatta a természet és a nyelvek is. Szívesen kutatta a fák, virágok titkait, vonzotta a tenger végtelenje és a csillagok világa. Sokat turistáskodott, sőt saját növény- és rovargyűjteménye volt, amelyet lelkiismeretesen gondozott. Egyébként is nagyon precíz ember volt. Természetesen előbb a munkáját osztotta be. Amint egy barátja írta visszaemlékezéseiben: "Ha belefáradt a kompozícióba, zongorázott; ha kimerítette a hangszerjáték, folklórmunkába kapott, ha ujjait görcs fenyegette a szakadatlan lejegyzésektől, tanítani ment". De a szabadidejét is mérnöki pontossággal tervezte meg. Feleségétől tudjuk, hogy beosztással pihent; kiszámította, hogy mennyi alvásra, mennyi napközi pihenésre van szüksége, s ez alapján pihent. Kifinomult ízlése volt, megnézte mit eszik, s választékosan öltözködött. A legjobb szabóknál, a legjobb anyagokból varratott, igaz, azután addig hordta ruháit, amíg le nem szakadtak róla. Két, egymástól különböző jellem fért össze a lelkében, csodálatos harmóniában. Molnár Antal így írt erről: "Elbűvölően gazdag képzelet birtokosa a zenéjében, s ugyanez a vátesz képes órákat, napokat, heteket példás türelemmel a fonográf-henger mellett eltölteni, hogy lejegyzése kifogástalanul legyen tudományos. Korunk legmegrázóbb zeneszerzője, és korunk egyik legmegnyugtatóbb, legszolidabb tudósa. Csak az élet, a valóság szül ilyen fonákot." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Temesi Ferenc
  Bartók
  Kiadó: Alexandra
  Kiadás éve: 2012
  Oldalszám: 598
  ISBN: 9789632979342

 • Cikkszám
  638842
Webáruház készítés