Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


135 éve hunyt el RÓZSA SÁNDOR - Minamizuka Shingo: Rózsa Sándor - Betyár vagy bandita?

-25%
Raktárkészlet: 0 db
135 éve hunyt el RÓZSA SÁNDOR - Minamizuka Shingo: Rózsa Sándor - Betyár vagy bandita?
 • 135 éve hunyt el RÓZSA SÁNDOR - Minamizuka Shingo: Rózsa Sándor - Betyár vagy bandita?
 • 135 éve hunyt el RÓZSA SÁNDOR - Minamizuka Shingo: Rózsa Sándor - Betyár vagy bandita?
 • 135 éve hunyt el RÓZSA SÁNDOR - Minamizuka Shingo: Rózsa Sándor - Betyár vagy bandita?
 • 135 éve hunyt el RÓZSA SÁNDOR - Minamizuka Shingo: Rózsa Sándor - Betyár vagy bandita?
2 200 Ft
Akció: 1 650 Ft
Kezdete: 2018.09.09   A készlet erejéig!
Nincs raktáron

Aki szereti a népszerű,de tudományos alaposságú történelmi tárgyú műveket, biztosan élvezettel fogja végig olvasni Minamizuka Shingo, a jeles japán "hungarológus" könyvét. A kitűnő történész,a Tokioi Egyetem professzora évtizedek óta a magyar kultúra,a magyar történelem tolmácsolója,közvetítője és kutatója Japánban.Jelen műve,amely az angol kiadás alapján kerül a magyar olvasóközönség elé, a magyar történelem egyik sajátos fejezetéről,egyik legizgalmasabb figurájáról,Rózsa Sándorról,a betyárról, a " szociális banditáról" mond újat és eredetit. Rózsa Sándor, " a betyár" meghatározó szerepet játszott a 19. század végén felerősödött magyarországi agrárszocialista mozgalom történeti előkészítésében.A század végére kiteljesedett mozgalom jobb munkafeltételeket és földreformot követelt a parasztság számára.A " társadalmi bandita" fogalmának elméleti kifejtéséből kiindulva a szerző a 19. századi magyar agrártársadalom részletes, alapos történeti elemzését nyújtja művében.A magyar történelem e sokat vitatott,de annál kevésbé feltárt alakja nemcsak a sajátos hazai betyárok " tipikus" megtestesítőjeként áll előttünk..

2013. november 22-én 135 éve hunyt el RÓZSA SÁNDOR alföldi betyárvezér. Életrajza körül sok a bizonytalanság, még olyan nagyságok is egymásnak ellentmondó tényeket közölnek vele kapcsolatban, mint Krúdy, Mikszáth, Móricz és Jókai. Még az sem bizonyos, mikor kezdte a betyárkodást, de az biztos, hogy huszonévesen már börtönben ült. Ám megszökött, és 1848-ban részt vett a szabadságharcban, de az általa vezetett csapatok többet raboltak, mint harcoltak, ezért a hadvezetés feloszlatta az alakulatot. A szabadságharc bukása után végleg betyárnak állt, és legendás akciók sorát hajtotta végre, 1868-ban még egy postavonatot is kisiklattak. Hihetetlen történetek keringtek róla, Móra Ferenc szerint például fiatalon úgy készült fel a betyáréletre, hogy "egy áldott állapotba került kocsmárosné hasát felvágatta, hogy a meg nem született csecsemő kisujjához hozzájusson, mivel az ő társadalmi köreiben elterjedt hit szerint a golyó nem fogja azt, aki ilyennek a birtokában van." A híres betyár különben kalandos élete során tényleg nem kapott egyetlen lőtt sebet sem, s végül a szamosújvári börtönben halt meg. Halála előtt két évvel Jókai még meglátogatta, a puszták réme békés szabólegény lett, éppen "blúznak való vásznat szabott nagy ollóval". (Kalendárium Press)

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Minamizuka Shingo
  Rózsa Sándor - Betyár vagy bandita?
  Kiadó: L'Harmattan
  Kiadás éve: 2009
  Oldalszám: 184
  ISBN: 9789632361994

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  630433
Webáruház készítés