Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


130 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ - Hajnali részegség

-25%
130 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ - Hajnali részegség
 • 130 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ - Hajnali részegség
 • 130 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ - Hajnali részegség
 • 130 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ - Hajnali részegség
 • 130 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ - Hajnali részegség
3 000 Ft
Akció: 2 250 Ft
Kezdete: 2015.03.27   A készlet erejéig!

A Hajnali részegség Kosztolányi Dezső egyik legnépszerűbb verse, nemcsak „a nagy költészet” magaslatán megszólaló költőisége teszi azzá, hanem az is, hogy Kosztolányi mintegy végső vallomásának, életműve foglalatának szánta. A kötet írásai: a versről, valamint ennek a nagyszerű költeménynek a környezetéről (életrajzi hátteréről, az életműben elfoglalt helyéről, mindenekelőtt az élete delén már túljutott, a halál sötét fenyegetésével viaskodó költőről) szólnak. És talán magyarázatul szolgálnak arra is, hogy élő irodalmunk több mint száz egyénisége miért éppen ebben a költeményben találta meg 20. századi líránk legfényesebb csillagát.

2015. március 29-én 130 éve született Szabadkán KOSZTOLÁNYI DEZSŐ költő, író, műfordító, újságíró. Mûvészi életútját három korszakra szokás osztani, az utolsó a leggazdagabb, ekkor írta híres novelláskönyveit - például az Esti Kornélt - és regényeit, az Édes Annát és a Néró, a véres költôt, a legérdekesebb azonban az elsô, mert pályakezdése egyáltalán nem volt szokványos. A legnagyobb irodalmárok általában már zsenge gyermekkorukban tanúbizonyságot tettek képességeikrôl, nem úgy Kosztolányi. Tizennégyévesen kezdett olvasni is - mások ilyenkor már túl voltak kötetnyi diákversen - igaz viszont, hogy attól fogva falta a könyveket. Késôi érettségét nehéz gyermekkora is indokolta, nem véletlenül lett elsô alkotói korszakának kiemelkedô alkotása A szegény kisgyermek panaszai. Beteges és rendkívül félôs gyerek volt, édesapja a családi könyvtár lexikonában összeragasztotta a "félelmetes" oldalakat, de a vásott kis kölyök szétfejtette a lapokat, és meglátta a csontvázat. Több se kellett, attól fogva félt a könyvektôl is. Mikor azonban végre leküzdötte félelmeit, hamar bebizonyította, hogy született tehetség, már az iskolában igazi virtuóza volt a magyar nyelvnek. Tanárait halálra bosszantotta szellemes nyelvi fordulataival; "Kossuth Lajos élete meglehetôsen monoton. Született Monokon" - kezdte történelem feleletét, de tanára nem méltányolta a humorát, s végül ki is csapták az iskolából. Remek humora volt, legendás párost alkottak Karinthy Frigyessel, állandóan egymás megtréfálásán törték a fejüket. Nyelvi tréfái a sírig elkísérték, amikor a gégeráktól már beszélni sem tudott, feleségének azt írta egy papírra, amikor az kicserélte torkán a gézkötést: Gézcsókom. (Kalendárium Press)

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kosztolányi Dezső
  Hajnali részegség
  Kiadó: Nap Kiadó
  Kiadás éve: 2014
  ISBN: 9789633320129

 • Cikkszám
  294460
Webáruház készítés