Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


115 éve született GOMBASZÖGI ELLA - Koltai Tamás: Zsöllyerablét

-25%
115 éve született GOMBASZÖGI ELLA - Koltai Tamás: Zsöllyerablét
 • 115 éve született GOMBASZÖGI ELLA - Koltai Tamás: Zsöllyerablét
 • 115 éve született GOMBASZÖGI ELLA - Koltai Tamás: Zsöllyerablét
3 490 Ft
Akció: 2 618 Ft
Kezdete: 2013.12.22   A készlet erejéig!

Ötven éve van jelen írásaival a magyar színházi életben Koltai Tamás. Az ötven év terméséből válogatott munkái olvasása közben a színház iránt érdeklődő olvasó nehezen tudja eldönteni, mi gyönyörködteti jobban: az írások tárgyát képező művek, alkotók, előadások értő és érzékletes megjelenítése vagy a mögöttük felsejlő színházi eszmény kirajzolódása, a megvalósult műalkotás éles szemű megfigyelése vagy a szembesítés a jó színház eszményével. A kritikus maga kalauzolja végig olvasóját az életmű legfontosabb írásainak sűrű közegében, és mai szemmel megfogalmazott kísérő kommentárjai regényszerűen izgalmas, összefüggő elbeszéléssé teszik a könyvet, visszamenőleg megmutatva azt is, mi volt - és mi van - a színházi, a kritikusi, az írói kulisszák mögött.

2013. december 27-én 115 éve született Budapesten GOMBASZÖGI ELLA színésznő. Manapság is jól ismerhetjük, hiszen a különböző tévéadók jóvoltából sokszor kerülnek képernyőre híres filmjei, a Lovagias ügy vagy a Meseautó, így a fiatalabbak is ízelítőt kaphatnak kiváló komikai képességeiből. Mert a legjobb komikák egyike volt, imádta a közönség és a kollégák egyaránt, mindenki csak Gombának becézte. Sikeres művész és elbűvölő ember volt, az életben is rendkívül színes egyéniség. Dundinak - talán egyenesen kövérnek - számított, de derűsen viselte súlyát, s ha néha gyenge pillanatában fogyózni kezdett, a kollégák azonnal tiltakoztak, Feleki Kamill fel volt háborodva: "az a kár, hogy nincs belőled több!" - mondta neki. Hamar hagyta magát meggyőzni, hisz imádott enni, s legendák jártak szabadszájúságáról, kimondottan csúnyán beszélt, de remekül állt neki. Amikor Bilicsi Tivadar egyszer ínycsiklandóan lassan kezdte mesélni hétvégi menűjét, így rivallt rá: "Gyorsabban mondd, te pogácsaalma fejű strici, mert már csurog a nyálam". Egyébként mindenkit stricinek hívott, még a színigazgatóit is, akik persze nem sértődtek meg ezen, de nem is merészeltek volna visszafeleselni neki. Játékával ugyanis komoly tekintélyt vívott ki magának, a színjátszásban nem ismert tréfát, mindig elsőnek érkezett a próbára, s ő tudta legelőször a szerepet. Tekintélyes súlya ellenére röpködött, sokszor a primadonnát is "letáncolta" a színpadról. A rendezővel sem vitatkozott soha, mármint próba közben, mert az utána vívott kártyacsaták során a legrettegettebb rendezőt is elzavarta az asztaltól, ha nem osztott rendesen: "Előbb tanulj meg kártyázni, te strici!" (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 

 

 • Koltai Tamás
  Zsöllyerablét - 50 év színházban
  Kiadó: Corvina
  Kiadás éve: 2013
  Oldalszám: 429
  ISBN: 9789631361247

 • Cikkszám
  544685
Webáruház készítés