Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


110 éve hunyt el PAUL CÉZANNE - Ulrike Becks-Malorny: Cézanne

-25%
110 éve hunyt el PAUL CÉZANNE - Ulrike Becks-Malorny: Cézanne
 • 110 éve hunyt el PAUL CÉZANNE - Ulrike Becks-Malorny: Cézanne
 • 110 éve hunyt el PAUL CÉZANNE - Ulrike Becks-Malorny: Cézanne
 • 110 éve hunyt el PAUL CÉZANNE - Ulrike Becks-Malorny: Cézanne
 • 110 éve hunyt el PAUL CÉZANNE - Ulrike Becks-Malorny: Cézanne
2 995 Ft
Akció: 2 246 Ft
Kezdete: 2016.10.20   A készlet erejéig!

"Az elmúlt tizenöt év legtöbbet támadott és leginkább félreismert művésze Cézanne úr. Nincsen olyan gyalázkodó jelző, amellyel ne illették volna. Munkáit a mai napig botrányos siker övezi... A magam részéről nem ismerek festészetet, amely kevésbé késztet nevetésre, mint ez."
E szavakkal védelmezte meg Cézanne-t Georges Riviére műkritikus és Renoir barátja az impresszionisták harmadik kiállítása alkalmából 1877 májusában, majd így folytatta:
"Cézanne munkái a klasszikus görög nagyság örökösei. Vásznai az ókor festményeinek és terrakotta figuráinak nyugalmát, hősi derűjét árasztják magukból... Csodálatos csendéletei, melyeken oly hajszálpontos a tónusok egymáshoz fűződő viszonya, valamiféle ünnepélyes igazságot hordoznak. Ez a festő azért fejez ki érzelmeket megannyi vásznán, mivel ő maga is heves érzéseket él át a természet közelségében, s minden művészi tudását felsorakoztatja, hogy ezeket visszaadhassa."

2016. október 22-én 110 éve hunyt el PAUL CÉZANNE francia festő. Minden idők egyik legjobb akvarellistája volt, nincs mit csodálkozni tehát rajta, hogy kortársai nem nagyon méltányolták művészetét. Már az iskolában sok csalódás érte, bár minden tárgyban a legjobbak közé számított, megszámlálhatatlan díjat nyert, s egyike lett a legműveltebb festőknek. Diákként kedvenc mutatványa volt, hogy a kávéházakban két sou-ért, megadott témára száz soros latin verset rögtönzött, az irodalom terén még iskolatársát, Émile Zolát is sokszor lepipálta. Egyetlen tárgyból nem kapott soha semmiféle elismerést: rajzból. Az iskolai rajzversenyen - amelyen Zola második lett - egyáltalán nem is rangsorolták, még az utolsó helyezést sem ítélték neki. Később is csak kudarc érte, rendszeresen küldözgette csodás remekműveit a híres Salon kiállításaira, de a zsűri mindig minden képét visszautasította. Ezer szerencséje volt, hogy gazdag bankár apja nem hagyta éhenhalni. Ennyi csalódás egy egészséges embert is az őrületbe kergetett volna, szegény Cézanne-nak azonban közel sem voltak rendben az idegei. A sikertelenség mogorva öregemberré tette, pedig egyébként sem volt könnyű vele. Rögeszméje volt például, hogy senki nem érinthette meg, akkor is dühkitörést kapott, ha valaki megfogta a karját, hogy el ne essen. A nőkkel sem volt szerencséje, olyan félénk volt, hogy később már aktot sem mert festeni, s bár megnősült, házasságában sem volt köszönet. Hiába a meg nem értés, festeni nagyon szeretett. Vidámabb perceiben művészetének elutasítását is megpróbálta könnyedébben felfogni; "Úgy kell dolgozni, hogy az ember senkivel ne törődjék - vígasztalta magát -, a művészetnek ez a célja, a többi sz...t sem ér". (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Ulrike Becks-Malorny
  Cézanne
  Kiadó: Taschen
  Kiadás éve: 2005
  Oldalszám: 95
  ISBN: 9783822840634

 • Cikkszám
  100667
Webáruház készítés