Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


110 éve hunyt el JÓKAI MÓR - Jocus és Momus

-20%
110 éve hunyt el JÓKAI MÓR - Jocus és Momus
 • 110 éve hunyt el JÓKAI MÓR - Jocus és Momus
2 180 Ft
Akció: 1 744 Ft
Kezdete: 2014.05.04   A készlet erejéig!

Az első, 1888-as, majd e mostani megjelenés alapjául szolgáló 1893-as kiadás óta, íme ismét olvasható Jókai szellemdús, sajátos humorú anekdota-gyűjteménye, a Jocus és Momus. Remek körképet és korképet kapunk a 19. század második felének politikai, társadalmi eseményeiről, pletykáiról, furcsaságairól, huncutságairól. Különösen kedvesek a Deák Ferenc-anekdoták, a félreértésekből fakadó mulatságos helyzetekről, a népi kópéságokról mesélő írások. Jókai páratlan szókincse, beleértve a monarchia mindennapos idegenszó-használatát is, különös élményt nyújt olvasóinak. Már címadása is jókaias: a latin iocus tréfát jelent, a Momus a Mómosz latinosított változata, aki a görög mitológiában a gúnyolódás, a kritika istene, az írók, költők patrónusa. A mai helyesíráshoz igazítva, de a nyelvezetét meghagyva adja közre a kiadó ezt a páratlan adoma-gyűjteményt.

2014. május 5-én 110 éve hunyt el JÓKAI MÓR író, a magyar romantikus próza mestere. Fiatalon ő is ott volt az 1848-as forradalom vezérei között, egy időben Petőfi legjobb barátjaként küzdött, majd szembekerült vele. Jókai ugyanis fiatal kora ellenére meglepően bölcsen az "érjünk el annyit, amennyit lehet" elvét vallotta, Petőfi viszont a "berohanok a halálba" lelkesedésével vetette magát a harcba. Jókai túlélte a szabadságharc bukását, s korábbi ellentéteik ellenére szent kötelességének tartotta Petőfinek és forradalmi eszméinek megőrzését. Jórészt ennek az ügynek szentelte írói munkásságát is. Regényei - például az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, a Szegény gazdagok, A kőszívű ember fiai, a Fekete gyémántok, Az arany ember, a Névtelen vár, a Rab ráby és A lőcsei fehér asszony - máig a legolvasottabb könyvek közé tartoznak, de már megjelenésükkor is elismerést hoztak Jókainak. Férfi kortársai azonban mégsem irodalmi sikereiért irigyelték, sokkal inkább azért, mert feleségül vette korának ünnepelt színésznőjét, Laborfalvi Rózát. Sokan támadták a frigy miatt, Petőfi felrúgta a barátságukat, Jókait pedig még az anyja is kitagadta. De a kiváló író egyébként is szerette a nőket, felesége halála után például újbóli nősülése szintén óriási felháborodást keltett, hetvenöt évesen ugyanis egy húszéves színésznőt vezetett az oltár elé. Családja - élükön vejével, a híres körképet festő Feszty Årpáddal - hiába óvta "kamaszos szerelmi éhsége" csillapításától, a tisztességben megőszült Jókai nem engedett. S hiába a száznál több csodaszép regény, hiába a nemzet oltárán áldozott élet, az évtizedes küzdelem a haza javára, a közvélemény soha nem bocsátotta meg neki a hamvas szépségű Nagy Bellát. Megkeseredett emberként még öt évet élt. (Kalendárium Press)

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Jókai Mór
  Jocus és Momus
  Kiadó: Laurus
  Kiadás éve: 2006
  Oldalszám: 159
  ISBN: 9789630616072

 • Cikkszám
  930937
Webáruház készítés