Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


105 éve született Kovásznán IGNÁCZ RÓZSA - Rézpénz

-27%
105 éve született Kovásznán IGNÁCZ RÓZSA - Rézpénz
 • 105 éve született Kovásznán IGNÁCZ RÓZSA - Rézpénz
2 800 Ft
Akció: 2 044 Ft
Kezdete: 2014.01.19   A készlet erejéig!

Ignácz Rózsa (1909-1979) egyik legjelentősebb erdélyi témájú regényét tartja kezében az olvasó. A történet egy tehetséges fiatal magyar színésznő, Türje-Szász Klári és egy nős ember, Deák Ádám feltaláló ezermester szerelme köré szövődik. Deákot rábeszélik, hogy hamisítson román pénzt, réz húszlejeseket. A cél Erdély függetlenítése lenne mind Magyarországtól, mind pedig Romániától. Amikor lebuknak, a joginál sokkal nagyobb vereséget szenved Deák Ádám, mivel ártatlannak minősítik a felbujtó román gazdával, Moganuval szemben, akit, mint eleve tehetségesebb felet tartanak csak képesnek a pénzhamisítás tervére. A bíróságon elhangzó felmentő beszéd az uralkodó román nemzetiség leglesújtóbb véleménye a magyarságról. A míves stílusban megírt, fordulatos cselekményű regény annak a nemzedéknek az életérzését eleveníti föl, amelynek hétköznapjait végzetesen szétzilálta az első világháborút követő világpolitika, s amely ma is a túlélés ezernyi leleményével keresi a megmaradás, az önmagára találás rejtett ösvényeit.

2014. január 25-én 105 éve született Kovásznán IGNÁCZ RÓZSA írónő. Erdélyben nőtt fel, művészek járta vidéken, Babits által megverselt utcákon, tudta például, hol volt A gólyakalifa Elemérje asztalosinas, így hamar elkötelezte magát az irodalommal. "Írói" pályafutását falfirkákkal kezdte, amolyan korai graffitiket pingált a fogarasi házfalakra, ám "Éljen Mikszáth Kálmán"-féle zsengéinek alkotása közben egyszer rajtacsípte a csendőr, s az atyai pofon formájában kapott honorárium egy időre lelohasztotta irodalmi ambícióit. Apja - aki különben pap volt - színésznőnek szánta, tudni kell persze, hogy személyesen ismerte Jászai Marit, sőt az ünnepelt színésznő a helyi pletykák szerint szerelmes is volt a délceg esperesbe. Rózsa azonban nem akart színésznő lenni, nyomasztotta ugyanis egy gyerekkori emlék, amikor iskolai szavalat közben lecsúszott a bugyija a bokájára, a közönség pedig kinevette, mikor zavartan próbált kilépni belőle. Íróként viszont hamar sikerélményben volt része, első írását ugyanis Benedek Elek közölte a Cimborában. Végül aztán úgy oldotta fel a dilemmát, hogy színésznő lett, de az irodalommal is elkötelezte magát, s mindkét pályán szép sikereket ért el; tagja lett a Nemzeti Színháznak, és számos népszerű könyvet írt. (Kalendárium Press)

 

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Ignácz Rózsa
  Rézpénz
  Kiadó: Lazi
  Kiadás éve: 2011
  Oldalszám: 400
  ISBN: 9789632671352

 • Cikkszám
  151710
Webáruház készítés