Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


105 éve hunyt el MIKSZÁTH KÁLMÁN - A székelyek között

-25%
105 éve hunyt el MIKSZÁTH KÁLMÁN - A székelyek között
 • 105 éve hunyt el MIKSZÁTH KÁLMÁN - A székelyek között
 • 105 éve hunyt el MIKSZÁTH KÁLMÁN - A székelyek között
 • 105 éve hunyt el MIKSZÁTH KÁLMÁN - A székelyek között
2 990 Ft
Akció: 2 243 Ft
Kezdete: 2015.05.27   A készlet erejéig!

Jó nekünk magyaroknak, akiknek két hazánk is van. S ha egy elkeserítene is, még mindig ott van a másik. Erdélyt 25 évig szolgáltam mint politikus, Magyarországot és Erdélyt együtt 40 évig, és bizony már össze is zavarom, melyiket szeretem jobban...” – írja Mikszáth Kálmán 1910-ben a dési gimnázium tanárainak és diákjainak.

2015. május 28-án 105 éve hunyt el MIKSZÁTH KÁLMÁN író. Szinte általános vélemény szerint a magyar irodalom legnagyobb regényírója volt, ezért meglepő kissé, hogy valójában költő akart lenni. Talán mert fiatalon lírai alkat volt, megszöktette például hivatali főnöke leányát, s bár feleségül vette a menyecskét, apósa nem bocsátott meg neki. Kivált, hogy kezdetben olyan nagy nyomorban éltek, hogy a fiatalasszony súlyos beteg lett, így Mikszáth végül elvált rajongva szeretett hitvesétől, és hazaküldte az asszonyt jómódú szüleihez. Bánatában írni kezdett, s mivel rettentő tempót diktált, harmincöt éves korában már népszerű irodalmár volt. Pestre költözött, tekintélyes bajuszt növesztett, pocakot eresztett, politizálni és pipázni kezdett, bekerült a parlamentbe, s lassanként majdhogynem ő lett a haza bölcse. Nagysikerű könyvek sorát írta, A Noszty fiú esete Tóth Marival, A fekete város, a Különös házasság már megjelenésükkor szép sikert arattak, mára pedig klasszikus értékű alkotássá váltak. Apropó különös házasság; az ővé is elég különös volt, mint egy valódi Mikszáth-regény. Az évekig nyomorgó, de eltökélt poéta ugyanis miután tekintélyt, hírnevet és pénzt szerzett, kipödörte a bajuszát, nagyot szívott a pipájából, és egy szép napon beállított egykori apósának házába, s ismét megkérte volt felesége kezét. S a korábban oly szőrösszívű apa immár boldogan adta lányát az írófejedelemmé lett szklabonyai parasztgyerekhez. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Mikszáth Kálmán
  A székelyek között
  Kiadó: Noran Libro
  Kiadás éve: 2010
  Oldalszám: 494
  ISBN: 9789639996229

 • Cikkszám
  101769
Webáruház készítés