Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Nyaralás-trilógia - 310 éve született CARLO GOLDONI

-50%
ÚJ
Nyaralás-trilógia - 310 éve született CARLO GOLDONI
 • Nyaralás-trilógia - 310 éve született CARLO GOLDONI
 • Nyaralás-trilógia - 310 éve született CARLO GOLDONI
3 500 Ft
Akció: 1 750 Ft1750
Kezdete: 2017.02.24   A készlet erejéig!

Miről is szólhatna a klasszikus komédia? Szerelemről, első pillantásra édes, hamvas fiatalokról. És gubancos bonyodalmakról, cselszövésről, csapdákról, mert semmi sem olyan egyszerű. Carlo Goldoni két és fél évszázaddal ezelőtt három darabból álló folytatásos színjátékot írt. Az események kerete a nyaralás. Nyaralni kell, mert így parancsolja a szokás, az illem. Hőseink hát nyaralnak, ha másképp nem megy, hitelbe, kávéznak, esznek-isznak, kártyáznak, pletykálkodnak, udvarolnak, lángolva és gyakorlatiasan. Mert a szép érzelmekhez pénz kell, megkörnyékezik a vagyonán kotló vénembert, a férjre sóvár korosodó hölgyet. Ómódi, divatjamúlt helyzetek? Mégis milyen eleven a játék! Mert Goldoni komédiáiban semmi sem egyértelmű, a fergetegesen mulatságos történetsor alól minduntalan kifeslik valami bölcs, kiábrándult, részvéttel színezett borúlátás, egy-egy kisszerű, köznapi tragédia, tragikomédia. Mai nézőit leginkább talán ez a többszólamúság nyűgözi le.

2017. február 25-én 310 éve született CARLO GOLDONI olasz író. A világirodalom egyik legnépszerűbb komédia-szerzője volt, másfélszáz vígjátékot írt, többet közülük ma is rendszeresen játszanak világszerte, különösen népszerű darabja a Két úr szolgája. A kritika műveinek fő erényeként ízes népi nyelvét és a cselekményvezetés mozgalmasságát szokta emlegetni, s ami ez utóbbit illeti, bizony az ő élete is kész regény. Vígjétákait olvasva alig hihető, hogy komoly és keresett ügyvéd volt, izgalmas szerelmi kalandjait már könnyebben el tudjuk képzelni. Volt is benne része elég, sokszor alig tudott elmenekülni botrányai helyszínéről. Sok esete kívánkoznék vígjátékba, fiatalon például egy reménybeli szerelmének szolgálólánya alaposan megkopasztotta. Öszinte lelkesedéssel hódolt a gyengébb nemnek, még amolyan "szereposztó díványa" is volt, de nem szégyellte a dolgot, önéletrajzában nyíltan be is vallotta. Egyik színésznő szerelmének - aki különben férjes asszony volt - a beteljesülés reményében színházi rangjánál jóval fajsúlyosabb szerepet írt, később maga is beismerte: "szélhámos módon jártam el". Az eset miatt az egész társulat fellázadt ellene, ő pedig - nem először - kereket oldott. De nem csak ő csábította el más feleségét, maga is elnyerte méltó büntetését, őt is sokszor megcsalták. Igazából azonban nem haragudott rájuk, tisztában volt ugyanis vele - amint műveiben is gyakran fejtegette -, hogy a nők ezernyi fegyverrel rendelkeznek a gyenge férfiak legyőzéséhez; "ugyan ki tudna ellenállni egy nőnek, akinek van ideje latba vetni minden fortélyát?" - tette fel a költői kérdést." Senki, végül Goldoni, a bővérű velencei kalandor is csak megnősült. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Carlo Goldoni
  Nyaralás-trilógia
  Giorgio Strehler előszavával
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2008
  Oldalszám: 345
  ISBN: 9789630784146

 • Cikkszám
  640585
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés