Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Moliére-átiratok - 395 éve született MOLIÉRE

-25%
ÚJ
Moliére-átiratok - 395 éve született MOLIÉRE
 • Moliére-átiratok - 395 éve született MOLIÉRE
3 690 Ft
Akció: 2 768 Ft2768
Kezdete: 2017.01.14   A készlet erejéig!

Mint azt a kötet címéből is láthatni, alanti drámák átiratok, jelentsen ez bármit a szó szűkebb vagy tágabb értelmében. Annyi biztos, nem fordítások és nem is saját művek. Nem fordítások, hisz műfordító nem húzhat a gondjaira bízott szövegből, pláne nem írhat bele, nem mehet a jelenettel tovább sem a kedve, sem az eredeti mű logikája szerint, nem írhatja, sőt radikálisan nem is hangolhatja át, prózából nem csinálhat verset és fordítva. Hiába, a gúzs az gúzs, a műfaj kötöttfogású. Viszont saját műnek sem ildomos mondani alábbiakat, hisz a cselekmény, a szereplők karaktere és rendszere nem az átirnok, jelen esetben nem az én találmányom, hogy mennyire Moliére-é, az egy másik és minden fülszövegtől messze vezető kérdés. Meg kell mondjam, én eléggé sajátként gondolok minden átiratomra, mondván, ha maguk a művek nem is, a szöveg az enyém. A magyar szöveg nemcsak nyelvileg, hanem, remélem, szemléletileg is. Parti Nagy Lajos

A kötet a Tartuffe, az Úrhatnám polgár és a Don Juan átiratait tartalmazza: a klasszikus színdarabok különleges és egyedi nyelve a művek elfeledett, kevésbé ismert rétegeit és mélységeit hozzák (szöveg)közel.

 

2017. január 15-én 395 éve született MOLIÉRE francia író. A világirodalom egyik legnagyobb vígjátékírója volt, több mint harminc darabot írt, köztük olyan örökbecsű remekműveket, mint a Képzelt beteg, a Tudós nők, a Tartuffe, az Úrhatnám polgár, A fösvény, a Dandin György és a Scapin furfangjai. Pályafutását és műveit - ha máshonnan nem is - iskolai tanulmányaiból mindenki ismeri, azt azonban talán kevesen tudják, hogy ritka jó ember volt. Kedves, barátságos, segítőkész, csupaszív barát. Kortársai egyedül nőügyeit nehezményezték, igaz, azokat nagyon. Moliére először pártfogójának, az őt a színészi pályán elindító mesterének nála sokkal idősebb feleségét csábította el, az asszony még a férjét is elhagyta miatta, s kislányával a Poquelin-fiúhoz költözött. Merthogy akkor még úgy hívták, a Moliére nevet csak később kapta - egyébként éppen szerelmesétől. Az asszony gyermeke - vagyis Moliére nevelt lánya - azonban idővel szépséges nővé serdült, mire az akkor már nagyhírű író elcsábította őt is. A lány anyja bánatában kolostorba vonult, Moliére-nek pedig sosem bocsátották meg honfitársai ezt a csúfságot, s bár végül feleségül vette nevelt lányát, halálakor alig akarták méltó helyre temetni. Özvegyének pénzt kellett szórnia a tömeg közé, nehogy a felháborodott tisztességes emberek megzavarják a szertartást. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Parti Nagy Lajos
  Moliére-átiratok
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 2015
  Oldalszám: 352
  ISBN: 9789631432466

 • Cikkszám
  176323
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés