Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


300 éve hunyt el XIV. LAJOS francia király - Sandra Gulland: A Napkirály szeretője

-25%
300 éve hunyt el XIV. LAJOS francia király - Sandra Gulland: A Napkirály szeretője
 • 300 éve hunyt el XIV. LAJOS francia király - Sandra Gulland: A Napkirály szeretője
 • 300 éve hunyt el XIV. LAJOS francia király - Sandra Gulland: A Napkirály szeretője
 • 300 éve hunyt el XIV. LAJOS francia király - Sandra Gulland: A Napkirály szeretője
Fő kategória >Évfordulók és könyvek
3 570 Ft
Akció: 2 678 Ft2678
Kezdete: 2015.08.31   A készlet erejéig!

A Napóleon-trilógia népszerű szerzője a 17. századi Franciaországba kalauzolja az olvasóit. Egy rendkívüli asszony, Louise de la Valliére sorsát követhetjük nyomon, aki a francia történelem kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb alakja volt. Az elszegényedett nemesi családból származó Louise XIV. Lajos, a Napkirály udvarába kerül, és amikor először találkozik a karizmatikus királlyal, sorsa örökre megpecsételődik.

2015. szeptember 1-jén 300 éve hunyt el XIV. LAJOS francia király. A Napkirály XIII. Lajos francia királynak és III. Fülöp spanyol király lányának, Annának a gyermeke volt, és 1643-ban ötévesen került a trónra. Helyette természetesen anyja és Mazarin bíboros irányította az ügyeket, az utóbbi halála után azonban maga vette kezébe a tényleges hatalmat. 1655. április 13-án virradt fel a nagy nap, amikor a király lovaglóruhában, vadászcsizmában, kezében lovaglópálcával betoppant a parlamentbe, odasétált a jegyzőkönyvhöz, s a neki nem tetsző lapokat egyszerûen kitépte belőle. Majd nyugodtan a megdöbbent méltóságok felé fordult, s ekkor mondta a szálló-igévé vált szavakat: "Uraim! Önök azt hitték, hogy az állam Önök. Tévedtek. Az állam én vagyok!" Ezután abszolút monarchiát teremtett Franciaországban. Eltökélte, hogy országát Európa vezető hatalmává teszi, és ezért szinte állandóan háborúban állt valamelyik országgal. De célját végül is elérte. Okos uralkodó volt, hisz nem gondolta, hogy ő a legokosabb a világon, ezért kiváló tanácsadókat fogadott maga mellé, a gazdasági és pénzügyeket például a híres Colbert irányította. Országát ugyan páratlanul naggyá tette, de örökös háborúi miatt a nép élete igen nehéz volt. Csodálatos palotákat - Fontainableau, Versailles, Trianon, Marly - hagyott maga után, ural- kodása idején alkotott Corneille és Racine, pártfogolta Moliere-t, de Pascal vagy Descartes nem számíthatott a támogatására. Több mint hét évtizedig ült a trónon, így befolyása az élet minden területén alapvető nyomot hagyott. A pompás udvarában meghonosított szokások aztán egész Európában elterjedtek. Az uralkodók többsége talán csak Lajos azon szokását nem követte, hogy a Napkirály hatalma csúcsán is jó modorú, kellemes ember maradt. Határozottan és erős kézzel kormányzott, de a Napkirály még a cselédlányokkal is rendkívül udvarias volt. Egyébként imádta a nőket. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Sandra Gulland
  A Napkirály szeretője
  Kiadó: Tericum
  Kiadás éve: 2008
  Oldalszám: 495
  ISBN: 9789639633490

 • Cikkszám
  753526
Webáruház készítés