Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


205 éve hunyt el WESSELÉNYI MIKLÓS - Nyírő József: A sibói bölény

-25%
205 éve hunyt el WESSELÉNYI MIKLÓS - Nyírő József: A sibói bölény
 • 205 éve hunyt el WESSELÉNYI MIKLÓS - Nyírő József: A sibói bölény
 • 205 éve hunyt el WESSELÉNYI MIKLÓS - Nyírő József: A sibói bölény
 • 205 éve hunyt el WESSELÉNYI MIKLÓS - Nyírő József: A sibói bölény
2 700 Ft
Akció: 2 025 Ft2025
Kezdete: 2014.10.24   A készlet erejéig!

II. József császár és idősebb Wesselényi első pillantásra ismerősök amint kilépnek a história ködéből a művészet verőfényébe. Két egymástól teljesen idegen világ csap össze személyükben, s mindegyik önmagában hordozza tragikumát. A császár tragikuma az, hogy nagy eszméi nem valók a kornak, metsző értelme nem törődik a szív, a tradíció, az anyanyelv, a szent szokások hatalmával, boldogítani akarja népeit, de csak simára és szürkére nyesné, ezért jóakarata társtalan és reménytelen marad. Összeomlása végül teljes, mert teljesen öntudatos. "Sorsára hagyom a világot" - mondja gőggel, mikor haldoklik. De a gőgben végtelen keserűség tengere hullámzik.

2014. október 25-én 205 éve hunyt el WESSELÉNYI MIKLÓS politikus. Az erdélyi nagybirtokos báró ősi család sarja volt, s köztük nem ő a leghíresebb, hasonló nevű fia volt például a legendás árvízi hajós. Fiatalon katona volt, kapitányi rangig vitte, de később is szívesen hadakozott, jórészt persze a saját szakállára. Az egyik Haller gróffal például úgy összevesztek, hogy szabályos háborút vívtak egymással, hősünk emiatt évekig Kufsteinben raboskodott. De törvény elé idézték jakobinus érzései miatt is, s azért is állandóan zaklatták, mert bár felesége katolikus volt, a fiait református hitben nevelte. De a zsibói nagyúr semminemű támadástól meg nem ijedt, ritka szilaj ember volt, hátborzongató viselt dolgairól valóságos legendák születtek. Szokása volt például, hogy amikor vendégeit kocsikázni vitte, a száguldó lovak közé dobta a gyeplőt, és füttyszóval irányította a vágtató lovakat. S míg utasai halálraváltan kapkodtak levegő után, ő nevetve szállt le a szakadék szélén megállított szekérről. Nem ijedt meg senkitől, Kufsteinben a börtönőrt is lelökte a lépcsőn, amikor az "kutya magyar"-nak nevezte. Magyarságára ugyanis különösen kényes volt, és tett is érte, lelkesen támogatta az oktatásügyet, zsibói birtokán 14 éves koráig mindenki iskolaköteles volt, s a paraszt gyerekeknek még fizikát is tanítottak. Sokat tett az állandó magyar színház megteremtéséért is, az ő javaslatára alakult meg a kolozsvári színház. Róla szól Nyírő József híres regénye, A sibói bölény. (Kalendárium Press)

 

 

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 

 

 

 • Nyírő József
  A sibói bölény
  Kiadó: Lazi
  Kiadás éve: 2010
  Oldalszám: 275
  ISBN: 9789632670850

 • Cikkszám
  576792
Webáruház készítés